Je koffer schoonmaken doe je zo!

Wil je je koffer schoonmaken, maar heb je geen idee hoe je dit kunt doen? Alhoewel de meeste vlekken eenvoudig verwijderd kunnen worden met wat water en zeep, moet je altijd rekening houden met het type koffer. Beste Koffers geeft je de beste tips om jouw koffer er weer als nieuw uit te laten zien. 

Koffer schoonmaken stappenplan

Stap 1 – Verwijder alle artikelen uit je koffer en stofzuig de binnenkant

Check goed of je alle spullen uit je koffer hebt gehaald. Mocht je koffer uitneembare voeringen hebben, haal deze er dan ook uit. Stofzuig de binnenkant van je koffer (ook de vakjes en voeringen).

Stap 2 – Was de uitneembare voeringen (indien aanwezig)

Bij de meeste koffers zit een waslabel bijgevoegd. Volg de instructies op dit etiket bij het wassen van de voeringen. Mocht je het waslabel niet kunnen vinden, was de uitneembare voeringen dan met de hand in warm water met een klein beetje wasmiddel. Laat de voeringen aan de lucht drogen.

Stap 3 – Was de binnenkant van je koffer 

Wees voorzichtig tijdens het wassen van de binnenkant van je koffer als je een leren koffer hebt. Leer kan niet goed tegen water, dus je moet altijd voorkomen dat er water op terecht komt. Maak een doekje vochtig met wat water en een mild wasmiddel om synthetische materialen schoon te vegen.

Hard plastic kun je voorzichtig afnemen met een vochtige doek met wat zeep. Droog het plastic direct af met een washandje of handdoek om watervlekken te voorkomen.

Stap 4 – Check voor vlekken aan de binnenkant en verwijder ze

Vlekken kun je met een klein beetje ossengalzeep of zuiveringszout (ook wel bicarbonaat genoemd) schoonmaken. Droog de plekken daarna direct met een föhn.

Stap 5 – Laat de koffer aan de lucht drogen

Zodra je koffer en kofferonderdelen helemaal droog zijn, kun je alle uitneembare delen er weer in doen. Sla deze stap niet over, want anders kan je koffer muf gaan ruiken. Bij voorkeur laat je je koffer een hele dag luchten voordat je verder gaat met het schoonmaken van de buitenkant.

201909 uitklap koffers 300x242 - Je koffer schoonmaken doe je zo!

Stap 6 – Verwijder stof en vuil aan de buitenkant

Een stoffen koffer kan veel zand, haren van huisdieren, en ander vuil aantrekken. Een stofzuiger of kruimeldief werkt in dit geval het beste. Ook een pluizenroller kan hardnekkige pluisjes en haartjes verwijderen. Voor het schoonmaken van de buitenkant van een harde koffer kun je een bezem of stoffer en blik gebruiken.

Stap 7 – Check voor vlekken aan de buitenkant en verwijder ze

We zeiden het al eerder, maar wees voorzichtig als je koffer van leer is. Gebruik voor leren koffers een speciale lederreiniger en laat de koffer goed (uit de zon!) drogen.

Vlekken op zachte koffers kun je aan de buitenkant wegpoetsen met een vochtig doekje en een milde zeep of met wat water met zuiveringszout. Ook een oude tandenborstel kan hierbij van pas komen. Droog de plekken direct met een föhn.

Vlekken op harde koffers kun je het best aanpakken met een vochtig doekje en milde zeep. Droog de plekken direct af met een schone en droge handdoek om watervlekken te voorkomen. Let extra goed op bij koffers van aluminium, want deze kunnen vaak niet goed tegen schoonmaakmiddelen. In dat geval is een vochtig doekje zonder wasmiddel voldoende.

Zwarte strepen en vlekken kun je in veel gevallen verwijderen met een wonderspons.

Stap 8 – Verwijder al het vuil van de wieltjes, ritsen, en sloten

Ook hier geldt dat wat water met zeep voldoende is. Droog alle onderdelen daarna goed af. 

Stap 9 – Laat je koffer opnieuw aan de lucht drogen en spray deze daarna eventueel in met een beschermend product

Wees altijd voorzichtig met koffer sprays, want sommige sprays kunnen je koffer beschadigen. Via de website van de fabrikant kun je vaak snel achterhalen wat je het beste kunt gebruiken.

Stap 10 – Gebruik een luchtverfrisser, azijn, of houtskool om vieze geurtjes weg te krijgen

Ruikt je koffer nadat je alle stappen doorlopen hebt nog steeds vreemd? Luchtverfrissers in vaste vorm kunnen in dat geval uitkomst bieden. Ook kun je met een oplossing van azijn met water (5:1) over vervuilde delen van de binnenkant wrijven. Hierna moet je je koffer wel een paar dagen laten luchten. Een andere handige oplossing is om wat stukken houtskool in je koffer te doen. Doe de koffer dicht en laat ‘m een paar dagen zo staan.

Heb jij nog meer handige tips? Laat het ons weten in de comments!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *